jajka


Autor: fightforhealth
20 listopada 2020, 18:09

Jajka

 

na miękko,omlet, jajecznica to tylko kilka przykładów tego jak można je wykorzystać

Czy potrafisz sobie wyobrazić śniadanie bez ulubionej jajecznicy?

... a może u Ciebie gości omlet na śniadanie?

Jajka to zdrowy produkt każdego jadłospisu,ponieważ uważane jest jako źródło wartościowego białka. Bogate w witaminę A niskokaloryczne i tanie, a także odgrywają dużą rolę w budowaniu odporności.

Jajka zawierają wiele witamin z grupy B:

* B1  - umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,mózgu,mięśni

* B2  - chroni skórę i oczy oraz umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

* B6  - chroni skórę i włosy ,wspomaga tworzenie erytrocytów

* B12 - pomaga zapobiegać pewnym formom anemii,wspomaga wzrost i rozwój komórek

* B3 - umożliwia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i trawiennego

* B5 - pomaga w produkcji hormonów i przeciwciał zwalczających infekcje

a także wiele składników mineralnych: żelazo,cynk,fosfor,potas,magnez,selen

 

 

źródła:

https://www.przelomwodzywianiu.pl/kacik-dietetyczny/6-najwazniejszych-zalet-z-jedzenia-jajek

https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/jajka-i-ich-wartosci-odzywcze-czy-jajka-sa-zdrowe,6418,n,2669

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz