Nasiona chia
10 maja 2020, 12:07
Szałwia hiszapńska (chia)
Zawartość kwasów omega-3 w nasionach chia zadba o twoje prawidłowe krążenie wykazując działanie:
* przeciwzapalne
* przeciwzakrzepowe
* przeciwmiażdżycowe
* obniżające stężenia tętniczego
* wspomaga terapię artretyzmu,chorób autoimmunologicznych i nowotworów
Wykazuje działanie antyoksydacyjne.Nasionia chia zawierają sporą ilość błonnika, a także białka
Według badań nasiona chia zmniejszają ryzyko insulinooporności,pozostawiając na dłużej uczucie sytości.
składniki mineralne:
- magnez (bierze udział w procesie wytwarzania insuliny)
- fosfor (zapenia prawidłowe funkcjonowanie mózgu)
- mangan (bierze udział w przemianach witaminy c)
- żelazo (wzmacnia system odpornościowy,wpływa korzystnie na serce)
- postas ( kontroluje objętość płynów,odgrywa ważną rolę w utrzymaniu gospodarki wodnej)
Zastosowanie nasion chia:
koktajl
1 jabłko
pół banana
pół szklanki mleka
1 łyżka nasion chia
1 łyżka słonecznika
Wszystkie składniki połącz ze sobą i zblenduj.
pudding
2 łyżki nasion chia
poł szklanki ulubionego mleka
Po dwóch godzinach deser jest gotowy do spożycia,możesz dodać ulubione owoce.
https://rme.cbr.net.pl/index.php/archiwum-rme/671-styczen-luty-nr-77/natura-i-my/985-szalwia-hiszpanska-nasiona-dla-zdrowia
https://phmd.pl/api/files/view/408590.pdf
http://www.aptekarzpolski.pl/2018/09/nasiona-chia-jako-element-zywnosci-funkcjonalnej-korzysci-i-zagrozenia/
http://www.pielegniarstwo.ump.edu.pl/uploads/2016/1/87_1_59_2016.pdf
https://zielonka.vita-medica.pl/suplementacja-kwasow-omega-3-w-profilaktyce-i-leczeniu-chorob/
Dodaj komentarz