Borówka amerykańska - właściwie to borówka wysoka jej owoce jagodowe o niebieskim kolorze są słodką i zdrową przekąską dla każdego,indeks glikemiczny wynosi 55.
W owocach borówki znajdziemy:
100g - 84% wody
15g - węglowodanów
0,7g białka
około 57 kcal
- kwasy organiczne:
* chlorogenowy - stymuluje procesy metaboliczne w organizmie
* ferulowy - właściwości antyoksydacyjne
* kawowy - pozytywnie wpływa na osoby cierpiące na choroby autoimunologiczne
* elagowy - wspiera układ odpornościowy,antyoksydant chroni przed nowotworami
- pektyny to naturalne składniki roślinne zaliczane do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie
- pierwiastki:
* potas (wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni)
* wapń (ważny w budowie kości i zębów)
* fosfor (pomaga w budowie kości i zębów)
* magnez (wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego)
oraz witaminy:
* A - odpowiada za prawidłowe widzenie,stan śluzówek,czynność wydzielniczą gruczołów potowych)
* B (grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie)
* PP (niacyna) - zwieksza zdolność wydalania szkodliwych produktów przemiany materii
* C - spełnia rolę przenoszenia żelaza
* E - działa przeciwmiażdżycowo, silny antyoksydant
* D - razem z hormonem przytarczyc zwiększa wchłanianie wapnia przez przewód pokarmowy
Owoce borówki dbają o odporność i energię, a także zapobiegają infekcjom dróg moczowych.
Ewentualne przeciwskazania: należy zachować szczególną ostrożność podczas łącznego stosowania leków przeciwcukrzycowych i ekstraktów z borówki i regularnie kontrolować poziom cukru.
Należy zwrócić szczególną uwagę przy stosowaniu leków przeciwkrzepliwych i hamujących agregację płytek.
https://www.fabrykasily.pl/diety/borowka-amerykanska-wlasciwosci-ciekawostki-przepisy?gclid=CjwKCAjwg-DpBRBbEiwAEV1_-LoQCbsk_EVzNiq7ARVWZ-Xqe-jam416J5furh1CPiX-DCJB1yG0LxoCFtwQAvD_BwE
http://www.mocowoc.pl/sites/default/files/Mocowoc-Bor%C3%B3wka-Chandler.pdf