Tagi: śliwka #śliwka
14 sierpnia 2019, 16:54
Śliwka - granatowa,zielona,żółta
Uwielbiana chyba przez wszystkich.Poprawia humor,przyśpiesza metabolizm,osłania błony śluzowe a to tylko kilka prozdrowotnych efektów jakie potrafi ,,zdziałać'' śliwka.
Ponadto zawiera kompleks witamin:
* A
* C
* K
* B3
* B6
- minerałów:
* magnez
* potas
* fosfor
* żelazo
*bor
Dzięki zawartości błonnika zapobiega zaparciom a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpenia raka jelita grubego,dodatkowo zawierają pektyny* i regulują apetyt.
Informacje dodatkowe:
Według badaczy z Florida State University zawarty bor w suszonych owocach chroni gęstość kości-zmniejsza to ryzyko wystapienia artretyzmu.
Ponadto zawieta 5 razy więcej witaminy A i 7 razy więcej błonnika niz świeże owoce.
*Pektyny to naturalne składniki pochodzenia roślinnego zaliczane do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.
https://akademiasmaku.pl/artykul/dlaczego-warto-jesc-sliwki,72
http://www.digest.com.pl/sliwki-i-osteoporoza
https://sekretyogrodnika.pl/21-najlepszych-odmian-sliw/