Archiwum 14 sierpnia 2019


śliwka
Autor: fightforhealth
Tagi: śliwka   #śliwka  
14 sierpnia 2019, 16:54

Śliwka - granatowa,zielona,żółta

Uwielbiana chyba przez wszystkich.Poprawia humor,przyśpiesza metabolizm,osłania błony śluzowe a to tylko kilka prozdrowotnych efektów jakie potrafi ,,zdziałać'' śliwka.

Ponadto zawiera kompleks witamin: 

* A

* C

* K 

* B3

* B6 

- minerałów: 

* magnez

* potas

* fosfor

* żelazo  

*bor

 

Dzięki zawartości błonnika zapobiega zaparciom a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpenia raka jelita grubego,dodatkowo zawierają pektyny* i regulują apetyt.

 

Informacje dodatkowe:

Według badaczy z Florida State University zawarty bor w suszonych owocach chroni gęstość kości-zmniejsza to ryzyko wystapienia artretyzmu.

Ponadto zawieta 5 razy więcej witaminy A i 7 razy więcej błonnika niz świeże owoce.   

 

*Pektyny to naturalne składniki pochodzenia roślinnego zaliczane do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.

 

 

 

https://akademiasmaku.pl/artykul/dlaczego-warto-jesc-sliwki,72

http://www.digest.com.pl/sliwki-i-osteoporoza

https://sekretyogrodnika.pl/21-najlepszych-odmian-sliw/