20 listopada 2020, 18:09
Jajka
na miękko,omlet, jajecznica to tylko kilka przykładów tego jak można je wykorzystać
Czy potrafisz sobie wyobrazić śniadanie bez ulubionej jajecznicy?
... a może u Ciebie gości omlet na śniadanie?
Jajka to zdrowy produkt każdego jadłospisu,ponieważ uważane jest jako źródło wartościowego białka. Bogate w witaminę A niskokaloryczne i tanie, a także odgrywają dużą rolę w budowaniu odporności.
Jajka zawierają wiele witamin z grupy B:
* B1 - umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,mózgu,mięśni
* B2 - chroni skórę i oczy oraz umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
* B6 - chroni skórę i włosy ,wspomaga tworzenie erytrocytów
* B12 - pomaga zapobiegać pewnym formom anemii,wspomaga wzrost i rozwój komórek
* B3 - umożliwia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i trawiennego
* B5 - pomaga w produkcji hormonów i przeciwciał zwalczających infekcje
a także wiele składników mineralnych: żelazo,cynk,fosfor,potas,magnez,selen
źródła:
https://www.przelomwodzywianiu.pl/kacik-dietetyczny/6-najwazniejszych-zalet-z-jedzenia-jajek
https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/jajka-i-ich-wartosci-odzywcze-czy-jajka-sa-zdrowe,6418,n,2669