19 lutego 2020, 15:13
Granat
Motyw granatu był obecny w architekturze, malarstwie, rzeźbie, literaturze, legendach i folklorze już od tysiącleci.Był także jedną z ulubionych potraw greckich bogów. W Rzymie granat umieszczony w dłoni bogini Junony symbolizował małżeństwo.
Zawartość polifenoli i flawonoidów korzystnie wpływa na nasz układ trawienny i naczynia włosowate.Obniżają ciśnienie krwi,biorą udział w magazynowaniu witaminy C,przyczyniają się do redukowania komórek rakowych (apoptoza).Garanat zawiera związki zmniejszające produkcję enzymów odpowiedzialnych za degradację tkanki chrzęstnej.
Granat zawiera witaminy i minerały takie jak:
* wapń (wpływa na kurczliwość mięśnia sercowego)
* fosfor (pomaga w budowie kości i zębów)
* potas (wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśni)
* mangan (bierze udział w przemianach witaminy C)
* żelazo (jest składnikiem hemoglobiny)
A , B1 (tiamina),B2 (ryboflawina),B3 (niacyna),B5 (kwas pantotenowy),C
źródła:
https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/dieta/granat-owoc-jak-jesc-i-obrac-wlasciwosci-kalorie-i-witaminy/mvcz7gd
https://rme.cbr.net.pl/index.php/archiwum-rme/606-maj-czerwiec-nr61/ziolowy-zakatek/540-granat-owoc-ycia-i-mioci