Tagi: algi
20 kwietnia 2020, 22:23
Ten wpis poświęce algom - no właśnie ,ale po co nam one? Algi to zdecydowanie superfoods,zawierają minerały,aminokwasy,liczne witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Popularna spirulina to naturalne źródło jodu,wapnia czy żelaza.Warto aby ten produkt pojawił się w diecie wegan i wegetarian.Spirulina to bogate źródło białka ,a także witaminy B12 Poprawia wytrzymałość i zwiększa naszą energię. Usuwa toksyny z nerek,
jest antyoksydantem,który spowalnia proces starzenia się,a także pomaga pozbyć się obrzęków co w rezultacie również i celulitu.Łagodzi dolegliwości układu trawiennego i wspomaga produkcję dobrych bakterii.
Chlorella składa się z dużej ilości chlorofilu.Wspiera detoksykację naszego organizmu.
Bdania z udziałem 44 młodych kobiet u których występowało bolesne miesiączkowanie,po 8 tygodniach suplementacji zauważono zmniejszone nasilenie.
Podsumowanie glony morskie mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu,ponieważ zawiera kompozycję witamin i minerałów oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych.Wpływają na lepszą glikemię,zmniejszenie stanów zaplanych i stresu oksydacyjnego.
Podrzucę wam jeszcze przepis zapewne już się pojawił,ale dorzucam przy okazji tego wpisu:
1 jabłko
garść szpinaku
garsć słonecznika
100 ml soku pomarańczowego lub pomarańczy
1 średni banan
1 łyżeczka spiruliny
opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.
źródło:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/222193,chlorella-superfood-czy-chwyt-marketingowy
https://www.medonet.pl/zdrowie,algi---wlasciwosci--zastosowanie,artykul,1728228.html