Archiwum 20 kwietnia 2020


Algi - superfoods
Autor: fightforhealth
Tagi: algi  
20 kwietnia 2020, 22:23

Ten wpis poświęce algom - no właśnie ,ale po co nam one? Algi to zdecydowanie superfoods,zawierają minerały,aminokwasy,liczne witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Popularna spirulina to naturalne źródło jodu,wapnia czy żelaza.Warto aby ten produkt pojawił się w diecie wegan i wegetarian.Spirulina to bogate źródło białka ,a także witaminy B12 Poprawia wytrzymałość i zwiększa naszą energię. Usuwa toksyny z nerek, 

jest antyoksydantem,który spowalnia proces starzenia się,a także pomaga pozbyć się obrzęków co w rezultacie również i celulitu.Łagodzi dolegliwości układu trawiennego i wspomaga produkcję dobrych bakterii.

 

Chlorella składa się z dużej ilości chlorofilu.Wspiera detoksykację naszego organizmu.

Bdania z udziałem 44 młodych kobiet u których występowało bolesne miesiączkowanie,po 8 tygodniach suplementacji zauważono zmniejszone nasilenie.

Podsumowanie glony morskie mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu,ponieważ zawiera kompozycję witamin i minerałów oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych.Wpływają na lepszą glikemię,zmniejszenie stanów zaplanych i stresu oksydacyjnego.

Podrzucę wam jeszcze przepis zapewne już się pojawił,ale dorzucam przy okazji tego wpisu:

1 jabłko

garść szpinaku

garsć słonecznika

100 ml soku pomarańczowego lub pomarańczy

1 średni banan

1 łyżeczka spiruliny

opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.

 

 

źródło:

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/222193,chlorella-superfood-czy-chwyt-marketingowy

https://www.medonet.pl/zdrowie,algi---wlasciwosci--zastosowanie,artykul,1728228.html