Tagi: #odporność
19 października 2019, 18:47
Produkty,które zadbają o wzmocnienie twojej odporności w okresie jesienno-zimowym:
* żółtka jaj (nienasycone kwasy tłuszczowe,właściwości przeciwutleniające,cholina)
* odpowiednia ilość wody - nawodnienie,pełni rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego,warto wspomnieć,że świetnie działa na cerę
Naturalne antybiotyki:
* olejek oregano
* tymianek
* szałwia lekarska
Czosnek i cebula to naturalne antybiotyki pomocne w zwalczaniu infekcji,
wzmacniają tętnice i florę bakteryjną,zawierają przeciwutleniacze.
Przyprawy:
- imbir,kurkuma,cynamon - rozgrzewają organizm i działają przeciwzapalnie
Warzywa i owoce
- ciemne owoce leśne
borówka(fitoestrogeny,cynk,żelazo)
aronia(przeciwalergicznie,przeciwgrzybiczo,ponadto zawiera dużą ilość witaminy C
Dobrym źródłem witaminy C są truskawki,czarna porzeczka
Warto również wspomnieć o witaminach:
C,D3,cynk,kwas foliowy,żelazo,selen
- kwasy omega - 3
tran ,tłuste ryby(śledź,łosoś)