Najnowsze wpisy, strona 4


Sposoby na walkę z wirusami
Autor: fightforhealth
13 października 2019, 22:53

Okres jesienno-zimowy to czas kiedy nasza odporność jest obniżona i  dlatego 

przygotowałam kilka sposobów jak sobie radzić w walce z wirusami :

1.Rozgrzewające kakao

Do kakao (oczywiście w proszku)dosyp cynamon i kurkumę.Całość zalej gorącą wodą i dolej 100 ml mleka.Na koniec dodaj łyżeczkę miodu.

2.Jaglanka z masłem,cynamonem,rodzynkami i jabłkiem.

Kaszę ugotuj najlepiej dzień wcześniej,możesz ją podgrzać.

Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw na 15 minut.Dodaj masło,miód,rodzynki i pokrojone jabłko.Całość wymieszaj.

3.Napój,który pobudzi twój organizm do walki z wirusami.

*cytryna-dawka witaminy C

*miód najlepiej lipowy -działanie przeciwbakteryjne

* papryczka chili i pieprz cayenne

*imbir

Napój najlepiej jest pić rano na czczo.

Szklanka ciepłej wody, ale nie gorącej.Jestem zwolennikiem przypraw w proszku - wsypuje około pół łyżeczki i 2 łyżki soku z cytryny.Dodaj miód całość jest gotowa do wypicia.

4.Wysypiaj się.Śpij 7-8 godzin.

5.Ogranicz spożycie cukru.

Spożycie 100 gram cukru hamuje zdolność białych krwinek do walki z szkodliwymi mikroorganizmami.

6.Rosół na pierwsze objawy infekcji.

7. Tarty chrzan.

 

dla zdrowej cery
Autor: fightforhealth
19 sierpnia 2019, 11:44

7 PRODUKTÓW DLA ZDROWEJ CERY:

* cytryna - odkwasza organizm i wspomaga produkcję kolagenu (zawarta w niej witamina C odgrywa dużą rolę w syntezie kolagenu)

* awokado - działanie ujędrniające,źródło kwasów omega-3

* migdały - obfitują w witaminę E,która spowalnia procesy strzenia

* pestki dyni - bogate w cynk,który zmniejsza niedoskonałości

* woda mineralna - 2 litry wody dziennie oczyszczają skórę z toksyn

* marchew - źródło witaminy A,która wzmacnia  włókna kolagenowe

* płatki owsiane - zawierają krzem,który leczy stany zapalne skóry    

śliwka
Autor: fightforhealth
Tagi: śliwka   #śliwka  
14 sierpnia 2019, 16:54

Śliwka - granatowa,zielona,żółta

Uwielbiana chyba przez wszystkich.Poprawia humor,przyśpiesza metabolizm,osłania błony śluzowe a to tylko kilka prozdrowotnych efektów jakie potrafi ,,zdziałać'' śliwka.

Ponadto zawiera kompleks witamin: 

* A

* C

* K 

* B3

* B6 

- minerałów: 

* magnez

* potas

* fosfor

* żelazo  

*bor

 

Dzięki zawartości błonnika zapobiega zaparciom a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpenia raka jelita grubego,dodatkowo zawierają pektyny* i regulują apetyt.

 

Informacje dodatkowe:

Według badaczy z Florida State University zawarty bor w suszonych owocach chroni gęstość kości-zmniejsza to ryzyko wystapienia artretyzmu.

Ponadto zawieta 5 razy więcej witaminy A i 7 razy więcej błonnika niz świeże owoce.   

 

*Pektyny to naturalne składniki pochodzenia roślinnego zaliczane do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.

 

 

 

https://akademiasmaku.pl/artykul/dlaczego-warto-jesc-sliwki,72

http://www.digest.com.pl/sliwki-i-osteoporoza

https://sekretyogrodnika.pl/21-najlepszych-odmian-sliw/

 

koktajl
Autor: fightforhealth
30 lipca 2019, 15:55

Koktaj z dodatkiem korzenia maca

* woda kokosowa

* banan 1 szt (120g)

* maliny 70g

* korzeń maca - 1 łyżka (10g)

Owoce dokładnie myjemy,po czym wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

(wodę kokosową możesz zastapić mlekiem)

258 kcal

3,05g białka

0,95g tłuszcze

62,4g węglowodany

 

 

 

 

  https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/korzen-maca-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-korzenia-maca,21779.html

 

żeń-szeń peruwiański
Autor: fightforhealth | Kategorie: superfoods 
30 lipca 2019, 12:20

Żeń - szeń Peruwiański

Korzeń o właściwościach odżywczych i adaptogennych.

Rośnie na stromych szczytach Andów w Peru na wysokości 3800-4500 metrów.

2. Zawiera aminokwasy,kompleks mikro - i makroelementów

Witaminy:

* A 

* B1 (tiamina) 

* B2 (ryboflawina)

* B3 (niacyna)

* B6 (pirydoksyna)

* C (kwas askorbinowy)

* E (tokoferol) 

minerały:

* żelazo,sód,krzem,mangan,miedź,cynk

3. Wyróżniamy trzynaście odmian żeń-szenia peruwiańskiego ( ,,maca"):

* od białej,kremowej,żółtej,czerwonej,jasnoszarej,fioletowej do czarnej

4. Działanie korzenia macy:

- koi nerwy

- pomaga zwalczyć trądzik

- zwiększa odporność organizmu na stres

- poprawia pamięć

- reguluję pracę hormonów

- przyśpiesza metabolizm 

- wzmocnienie włosów

- poprawia płodność (czerwony korzeń)

-  łagodzi objawy menopauzy (czerwony korzeń)

5.Największą aktywność przeciwutleniającą wykazuje czerwona odmiana,,macy",ponieważ zawiera największą ilość polifenoli.

Według badań naukowych Rubio (2006) oceniali wpływ różnych odmian na funkcje poznawcze i objawy depresji.Dowiedli,iż najkorzystniejszy wpływ na zdolność uczenia się wywiera odmiana czarna,jednak działanie przeciwdepresyjne potwierdzono w przypadku każdej odmiany.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.czytelniamedyczna.pl/2470,maca-zywnosc-energetyzujaca-czy-lek.html

http://www.pzp.umed.wroc.pl/pdf/2015/5/4/401.pdf

https://www.lanadelrey.pl/korzen-maca/

https://neuroexpert.org/wiki/maca-lepidium-meyenii/

https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_3.pdf

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/korzen-maca-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-korzenia-maca,21779.html

http://www.czytelniamedyczna.pl/2515,proba-zastosowania-maca-lepidium-peruvianum-u-kobiet-w-okresie-wczesnej-postmeno.html

https://kcalmar.com/blog/2018/04/12/korzen-maca-peruwianski-zen-szen/