Pomyślałam,że zrobię mały spis orzechów i w skrócie o ich substancjach odżywczych ,choć każdy z nich na pewno zasługuje,aby poświęcić mu więcej czasu.
... a więc przechodzę do rzeczy :)
Zacznijmy od orzechów laskowych:
- właściwości antyoksydacyjne
- regulacja poziomu cukru we krwi
- wspierają w walce z chorobami serca czy wzroku
a także dbają o nas poziom cholesterolu
Orzechy te to bogate źródło:
magnezu,potasu,żelaza ,miedzi ,wapnia
orzechy włoskie zadbają o twój mózg,zdrową cerą,a także są świetne w okresie burz hormonalnych np.menopauza
źródło:
kwasów omega -3 ,witaminy E ,biotyny,potasu
orzechy te wzmacniają kości
idąc dalej mam migdały :)
Migdały poprawiają wygląd skóry,zadbają o właściwy poziom cholesterolu.
Zapobiegają napadom głodu,zmniejszają ryzyko chorób serca.
zawierają: mangan (właściwości antyoksydacyjne),magnez,błonnik
orzechy brazylijskie:
- ochrona serca
- zdrowa skóra i włosy
- wzmocnienie odporności
Witaminy:
cynk (wzmacnia odporność,a takżę dba o naszą skórę)
wapń,żelazo,fosfor
orzechy nerkowca kaloryczność w 100 g wynosi 577 (kcal)
- wsparcie dla enzymów
- właściwości antyoksydacyjne
- praca mięni
W orzechach nerkowca znajdziemy miedź,fosfor,kwas foliowy,nienasycone kwasy tłuszczowe,błonnik
przechodząc dalej
orzechy makadamia:
* właściwości antyoksydacyjne
* zdrowa skóra
* wzmocnienie odporności
witaminy: A,żelazo,fosfor, selen, fosfor,magnez,potas
nienasycone kwasy tłuszczowe -dobre dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego
kolej na pistacje:
mocne kości
zdrowe serce
mocne kości
pora na witaminy i substancje mineralne zawarte w pistacjach:
A,potas,fosfor,wapń,żelazo,cynk,selen,mangan,miedź
i tak właśnie zakończyłam krótką historię,wybierz właściwe dla siebie.
źródło:
https://sante.pl/jedz-zdrowo/dlaczego-warto-jesc-orzechy/
https://apteline.pl/artykuly/orzechy-nerkowca-czy-sa-zdrowe-dla-diabetykow